Dudlík používat ANO či NE ?

Tohle je za mě ta největší otázka u každé maminky. V porodnici na Vás koukají přes prsty, na gynekologii je dostanete v dárkovém balíčku a já si tak říkám, jestli náhodou nejsem blázen. Sama si tyhle pocity přesně pamatuji. Pojďme se na to společně podívat.

Prošla jsem si pár článků a projela jsem základní poznatky na Instagramu, na profilu mklife_prvni_pomoc_detem u MUDr. Knězkové, kterou DOPORUČUJI sledovat.

Spokojené miminko

Co si budem povídat, když se na nás vše sype v šestinedělí, jsme rády za jakoukoliv pomoc. Už jen proto se dudlíky někdy nazývají šidítka. U miminka je přirozeně vyvinut sací reflex, který ho velmi dobře uklidňuje. Nenabízejte však dudlík pro oddálení kojení, nebo místo prsa. Dudlík by měl být pomocník hlavně pro uklidnění před spánkem. Setkala jsem se s mnoha maminkami, které nabízely dudlík miminku, které si krásně žbrblalo (povídalo), vůbec nekňouralo a maminka chtěla miminko utišit a to mi je vždy líto. Ty drobečkové nám chtějí taky vyprávět svůj pohled na věc. :D 

Dudlík používat ANO či NE ?
Dudlík používat ANO či NE ?

Žádné špatné svědomí z používání dudlíku

Pokud budete nabízet miminku tento správný typ dudlíčku, neboli ortodontický tvar, například od značky MAM, můžete v klidu spát s čistým svědomím, že svému děťátku neubližujete. Avšak i u správného tvaru platí, zbavit se dudlíčku nejpozději v roce a půl až maximálně do dvou let dítěte. Delší používání dudlíku omezí u dítěte zapojení svalů, tváře a jazyka tak, jak je potřeba. Může tak dojít k otevřenému skusu a znepříjemnit správný vývoj řeči u dítěte.

Lékaři doporučují používat dudlík maximálně 6 hodin denně.

Pozor na paleček! Pokud uvidíte, že si Vaše miminko cucá palec, vyměňte ho za dudlík. Paleček totiž jen tak neseberete a bude mnohem horší tento zlozvyk miminko odnaučit.

Dudlík používat ANO či NE ?

Selský rozum maminky

Těch studiíí co o dudlíčkách je bychom nespočítali na jedné ruce. A tak jako ve všem se prodávají i designové kousky, které jsou opravdu špatné pro normální růst zubů. Nebudu tu jmenovat značky, ale pokud máte tento typ dudlíku, okamžitě jej VYHOĎTE.

Tento tvar dudlíku je nevhodný a mnohem rychleji způsobuje anomálii chrupu. Dočetla jsem se jedné otázky, že za nás jiné dudlíky nebyli a neznají v okolí nikoho kdo by na to trpěl. Protože se dudlíky do roka dávali v 90% pryč, a tak se nestihla abnormalita vytvořit. Problém totiž opravdu začíná být viditelný až po roce života děťátka.

Tohle pro své děťátko nechcete

Vždy chceme pro naše miminka to nejlepší. Proto bych opravdu kupovala jen ověřené tvary dudlíků, kdy je na obalu informace, že je dudlík ortodontický. Jak vidíte na fotce anomálie chrupu je už opravdu viditelná. 

Téměř veškeré vychytávky pro miminka, které se v obchodech nabízí, mají maminkám pomoci a usnadnit první týdny s miminkem, proto se jim nebraňte, že Vás někdo odsoudí. Je to Vaše miminko a jen vy rozhodnete a ucítíte co společně potřebujete.

Dudlík používat ANO či NE ?

Zdroje: mklife_prvni_pomoc_detem (instagram), Pidilidi podcast

Fotky: pinterest,google